Punjab GK

@ : Home > Latest Updates >Punjab GK
Punjab GK

1. Which is the most famous city in Punjab?
(A) Ludhiana (B) Amritsar
(C) Chandigarh (D) Patiala
Ans : (B)

2. Who is the first lady Chief Minister of Punjab?
(A) Bibi Jagir Kaur (B) Kiran Bedi
(C) Rajinder Kaur Bhattal (D) Ms. Seema Roy
Ans : (C)

3. Who was the first Governor of Punjab?
(A) Mr. Chandu Lal Trivedi (B) Bansilal
(C) Gopi Chand (D) Amrinder Singh
Ans : (A)

4. Who is the first lady Deputy commissioner of Punjab?
(A) Ms. Vini Chohan (B) Ms. Vini Mahajan
(C) Ms. Kiran Bedi (D) None of these
Ans : (B)

5. Which is the biggest District of Punjab?
(A) Fatehgarh Sahib (B) Mansa.
(C) Morinda (D) Ferozepur
Ans : (D)

6. Which is the smallest District in Punjab?
(A) Moga (B) Mansa
(C) Fatehgarh Sahib (D) Bhatinda
Ans : (C)

7. When was the Punjab annexation with the British Rule?
(A) 1829 (B) 1839
(C) 1859 (D) 1849
Ans : (D)

8 . Which is new created city in Punjab?
(A) Fatehgarh Sahib (B) Anandgarh
(C) Garshankar (D) Nawashahar
Ans : (B)

9. When was Punjabi University established at Patiala?
(A) 1930 (B) 1940
(C) 1950 (D) 1960
Ans : (D)

10. When was the Punjab School Education Board established in Punjab?
(A) 1969 (B) 1959
(C) 1949 (D) 1939
Ans : (A)

11. Where is the Sikh Heritage Complex developed?
(A) Mansa (B) Amritsar
(C) Ropar (D) Anandpur Sahib
Ans : (D)

12. Who is the first Punjabi novelist to get Jananpith Award?
(A) Sr. Nanak Singh (B) Sr. Gurdial Singh
(C) Sr. Gurdial Duggal (D) Sr. Nanak Duggal
Ans : (B)

13. When was the use of Punjabi made compulsory in the year?
(A) 1990 (B) 1991
(C) 1992 (D) 1994
Ans : (C)

14. Who is the Governor of Punjab?
(A) Mr. Shivraj V. Patil (B) Prakash Singh Badal
(C) Mr. Butta Singh (D) Naresh Kumar Sandhu
Ans : (A)

15. Which is the biggest grain market of Punjab?
(A) Marinda (B) Mansa
(C) Kotkpoora (D) Khanna
Ans : (D)

16. When was the treaty of Amritsar held on–
(A) 1805 (B) 1806
(C) 1807 (D) 1809
Ans : (D)

17. When was the Punjab and Papsu meged?
(A) 1950 (B) 1952
(C) 1953 (D) 1956
Ans : (D)

18. According to 2011 census, the total population of Punjab is–
(A) 2, 43, 89, 296 (B) 2, 77, 04, 236
(C) 2, 44, 89, 296 (D) 2, 44, 88, 296
Ans : (B)

19. Where is the Punjabi University located at–
(A) Chandigarh (B) Ludhiana
(C) Jalandhar (D) Patiala
Ans : (D)

20. Who is the pioneer of Punjabi Suba?
(A) Master Tara Singh (B) Master Kapoor
(C) Master Akesh (D) Master Mohan
Ans : (A)

21. Which city of Punjab is famous for furniture goods?
(A) Kirtpur (B) Mansa
(C) Kartarpur (D) Khanna
Ans : (C)

22. Who is the Punjabi Poetess to get Jananpith Award?
(A) Ms. Amrita Shergil (B) Ms. Amrita Pritam
(C) Dilip KaurTiwana (D) Ms. Sharmila Panday
Ans : (B)

23. Which is the Pioneer of Punjabi Novel?
(A) Sr. Gurdial Singh (B) Sr. Nanak Singh
(C) Sr. Nanak Dugga (D) Sr. Gurdial Khanna
Ans : (B)

24. Where was the headquarters of Punjab school Education Board?
(A) Morinda (B) Chandigarh
(C) Mohali (D) Ropar
Ans : (C)

25. Forest area ....................of the total area of the state.
(A) 5.22% (B) 5.12%
(C) 6.22%  (D) 6.12%
Ans : (D)

26. How many divisions of Punjab State?
(A) 5 (B) 4
(C) 6 (D) 7
Ans : (B)

27. Where is Punjab Agriculture University located?
(A) Chandigarh (B) Amritsar
(C) Ludhiana (D) Ropar
Ans : (C)

28. How many Universities in Punjab?
(A) 8 (B) 10
(C) 6 (D) 9
Ans : (C)

29. What is the old name of Punjab?
(A) Sapta Sindhu (B) Sapta Rishi
(C) Sapta-Aba (D) Panj-Ab
Ans : (A)

30. Who is the Chief Minister of Punjab at present–
(A) Prakash Verma (B) C. Amrinder Singh
(C) Prakash Singh Badal (D) M. Surjeet Singh.
Ans : (C)

31. Who was the first Chief Minister of Punjab?
(A) M. Ajit Singh (B) Gurmel Singh
(C) Tota Singh (D) Gopi Chand Bhargva
Ans : (D)

32. How many Border State of Punjab?
(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) 6
Ans : (B)

33. Which is the famous and biggest Airport in Punjab?
(A) Amritsar (B) Chandigarh
(C) Bhatinda (D) Ludhiana
Ans : (A)

34. How many Parliamentary constituencies in Punjab?
(A) 14 (B) 13
(C) 16 (D) 17
Ans : (B)

35. How many Rajya Sabha seats in Punjab?
(A) 7 (B) 6
(C) 8 (D) 9
Ans : (A)

36. Which is the centre of newspapers of Punjab?
(A) Chandigarh (B) Jalandhar
(C) Ludhiana (D) Amritsar
Ans : (B)

37. Who is the first IPS lady of Punjab?
(A) Ms. Surinder Kaur (B) Bibi Jagir Kaur
(C) Ms. Rajinder Kaur (D) Ms. Kiran Bedi
Ans : (D)

38. Where is the science city of Punjab?
(A) Jalandhar (B) Ludhiana
(C) Moga (D) Khanna
Ans : (A)

39. Where is the Manchester of Punjab?
(A) Jalandhar (B) Ludhiana
(C) Chandigarh (D) Amritsar
Ans : (B)

40. How many Airport in Punjab?
(A) 5 (B) 3
(C) 2 (D) 4
Ans : (D)

41. Which is the most Polluted City of Punjab?
(A) Jalandhar (B) Bhatinda
(C) Ludhiana (D) Sirsa
Ans : (C)

42. When was the present Punjab came into Existence?
(A) 1866 (B) 1966
(C) 1766 (D) 1867
Ans : (B)

43. When was the Punjabi declared as a official language in Punjab?
(A) 1766 (B) 1867
(C) 1966 (D) 1967
Ans : (C)

44. When was SGPC established in Punjab?
(A) 1970 (B) 1925
(C) 1922 (D) 1924
Ans : (B)

45. Who was the first Sikh ruler of Punjab?
(A) Guru Nanak Dev (B) Maharaja Ranjit Singh
(C) Bhai Lakha Singh (D) Maharaja Kamaljit Singh
Ans : (B)

46. Which is the most famous temple of Punjab?
(A) Golden Temple (B) Temple of Sikh Guru
(C) Nanak Temple (D) Heritage Temple
Ans : (A)

47. Which District of Punjab has lowest literacy rate–
(A) Patiala (B) Moga
(C) Khana (D) Mansa
Ans : (D)

48. Which is the major occupation of Punjab’s?
(A) House hold (B) Sports things
(C) Farming (D) Dairy
Ans : (C)

49. Which district of Punjab has the highest literacy rate?
(A) Ludhiana (B) Hoshiarpur
(C) Patiala (D) Faridkot
Ans : (B)

50. Which is the most popular game of Punjab?
(A) Hockey (B) Kabaddi
(C) Kho-Kho (D) Badminton
Ans : (B)

51. After two abortive Anglo-Sikh wars, Punjab was finally annexed to the British Empire in ?
(A) 1849 (B) 1850
(C) 1851 (D) 1852
Ans : (A)

52...........princely states of East Punjab were grouped together to form a single state called PEPSU.
(A) 7 (B) 8
(C) 9 (D) 10
Ans : (B)

53. PEPSU state was merged with Punjab in ?
(A) 1952 (B) 1954
(C) 1956 (D) 1958
Ans : (C)

54. In ............., Haryana was carved out of Punjab.
(A) 1960 (B) 1962
(C) 1964 (D) 1966
Ans : (D)

55. Punjab is having ......... per cent geographical area of country.
(A) 1.5 (B) 3.5
(C) 5.5 (D) 9.5
Ans : (A)

56. Punjab produces ......... per cent of Wheat  and ...... per cent of Rice  in the country.
(A) 40,36 (B) 36,28
(C) 32,20 (D) 22,12
Ans : (D)

57. There are ............. lakh small-scale units in Punjab.
(A) 1.57 (B) 2.04
(C) 2.52 (D) 3.96
Ans : (B)

58. Dam which has been constructed near  Madhopur Head Works is ?
(A) Bhakra Dam (B) Nangal Dam
(C) Ranjit Sagar Dam (D) Sutlej Dam
Ans : (C)

59. Punjab is having geographical area of ....... lakh hectares.
(A) 50.36 (B) 55.95
(C) 61.75 (D) 68.58
Ans : (A)

60. The total Network Length in Punjab is is ...... km.
(A) 40,312 (B) 50,506
(C) 65,215 (D) 87,568
Ans : (B)

61. Punjab extends from the latitudes ?
(A) 19.30° North to 28.32° North (B) 2.30° North to 18.32° North
(C) 29.30° North to 32.32° North (D) 39.30° North to 52.32° North
Ans : (C)

62. Punjab extends from the longitudes–
(A) 73.55° East to 76.50° East (B) 69.55° East to 72.50° East
(C) 65.55° East to 68.50° East (D) 62.55° East to 65.50° East
Ans : (A)

63. Of the five Takhts of Sikkhism, ...........is/are in Punjab.
(A) One (B) Two
(C) Three (D) Four
Ans : (C)

64. Punjab is Divided into ...... districts.
(A) 19 (B) 20
(C) 21 (D) 22
Ans : (D)

65. The First Anglo-Sikh War between the British East India Company and Sikh Empire started in ?
(A) 1845 (B) 1846
(C) 1847 (D) 1848
Ans : (A)

66. Maharaja Ranjit Singh was crowned in year ?
(A) 1799 (B) 1801
(C) 1803 (D) 1805
Ans : (B)

67. Central University of Punjab (CUP) is located at–
(A) Talwandi Sabo (B) Amritsar
(C) Bathinda (D) Fatehgarh Sahib
Ans (C)

68. Guru Nanak Dev was born in ?
(A) 1466 (B) 1467
(C) 1468 (D) 1469
Ans : (D)

69. Bhakra Nangal Dam is Asia's largest Dam Having height of ?
(A) 210.55 m (B) 225.55 m
(C) 310.55 m (D) 325.55 m
Ans : (B)

70. Gurmukhi was standardized by ?
(A) Guru nanak Dev (B) Guru Angad Dev
(C) Guru Teg Bahadur (D) Guru Gobind Singh
Ans : (B)